På grund av Coronavirusets spridning har vi på Begravningstjänst lite nya rutiner!

Det har i skrivande stund gått ett drygt halvår sedan coronaviruset bröt ut och satte vårt samhälle i gungning.

För vår verksamhet har Coronaviruset precis som för många andra branscher givit en del följder och vi följer de riktlinjer som Sveriges Begravningsbyråers Förbund och Folkhälsomyndigheten gått ut med och som bl.a. innefattar att:

* Vi väljer att hälsa muntligt utan handslag och kramar.

* Vi tillåter givetvis ingen med sjukdomssymtom att arbeta.

* Givetvis rengör vi ytorna i besöksrummen med desinfektionsmedel efter varje besök.

* Vi använder, om risk för smitta finns, skyddsutrustning i samband med hämtning av avliden i bostad, äldreboenden och sjukhus.

Vi bokar givetvis in besök hos oss där vi försöker sitta utspritt i rummet eller så gör vi ett hembesök hos er om ni känner er mer trygga med det. Det finns också möjlighet att boka digitala möten via t.ex. Zoom.

Planera begravning

Vi planerar och genomför begravningar precis som vanligt, med det undantaget att det max får vara 50 personer på begravningen. Våra representanter försöker tillsammans med begravningsgästerna se till att vi inte sitter för nära varandra.

I vissa ceremonilokaler finns lokala restriktioner om antalet gäster som vi kan berätta mer om när vi träffas. 

Det är för stunden betydligt färre minnesstunder då många vill begränsa sina sociala kontakter. 

Detta har ju förstås påverkat många av våra lokala samarbetspartners i restaurangen som redan har det tufft i dessa tider och funderar ni på att ha en minnesstund men kanske inom familjen i hemmiljö vill vi passa på att påminna om våra duktiga cateringfirmor i vårt området som också gärna hjälper er och kör ut mat till er.

Gå på begravning 

Om man skall gå på en begravning eller ej, det är upp till var och en, men man bör följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Att avstå från att gå på begravning kan kännas svårt då man kanske känner att det förväntas att man skall dyka upp, men i dessa tider finns en stor acceptans om man inte kan/vågar gå på en begravning, hälsan bör gå främst. Har man förkylningssymtom så bör man givetvis stanna hemma. 

Öppet avsked och Livestream

I coronaviruset spår har några alternativa sätt att ta avsked på blivit mer aktuella. Ibland kan man se i en dödsannons att det bjuds till ett avsked vid kistan. Det är en fri utformad stund där den som vill kan komma till kyrkan/kapellet och ta ett avsked och lägga en blomma. Denna stund planeras i regel före/efter en ceremoni för den avlides närmaste familj/vänner.

Livestreamning har också blivit ett vanligare alternativ i dessa tider. En del kyrkor erbjuder möjligheten att streama via sina hemsidor. Vi på Begravningstjänst har också möjlighet att streama ceremonier via våra minnesrum, som man hittar via den avlidnes dödsannons. Denna streamningstjänst är under utveckling och vi arbetar kontinuerligt för att göra upplevelsen så bra som möjligt. Av GDPR-skäl visas inte avskedstagandet framme vid kistan i Livestreamningen.

Är ni oroliga får ert möte hos oss eller för att gå på en begravning är ni alltid välkomna att ringa. Vi hjälper alla så gott vi kan och vi följer noga utvecklingen.

Vi har öppet som vanligt och jour dygnet runt!

Håkan med personal